Το μεγάλο μυστικό της υγείας

Το μεγάλο μυστικό της υγείας

Η φύση θεραπεύει και δυναμώνει το σώμα μας. Αλλά. τι είναι η φύση; Πώς λειτουργεί; Σίγουρα όχι με κάποιον μυστηριώδη, μαγικό τρόπο ούτε χάρη σε θεϊκές παρεμβάσεις. Το μυστικό της υγείας βρίσκεται στην κατανόηση αυτών των θεμελιωδών ερωτημάτων.
Ποιο είναι αυτό το μεγάλο μυστικό που ξεγλιστρά από τις έρευνες των επιστημόνων και τις ζωές των ανειδίκευτων εδώ και αιώνες; Τα ένζυμα. Είμαστε ζωντανοί χάρη στη δράση χιλιάδων ενζύμων. Κάθε μας ανάσα, κάθε μας σκέψη, κάθε πρόταση που διαβάζουμε, είναι αποτέλεσμα χιλιάδων περίπλοκων ενζυμικών συστημάτων και λειτουργιών που ενεργοποιούνται ταυτόχρονα. Τα ένζυμα είναι η «φύση» ή ο «μεταβολισμός», το εργατικό δυναμικό του ανθρώπινου σώματος. Είναι η ομάδα οικοδόμησης και κατεδάφισης που εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση, προκειμένου να διατηρήσει την υγεία και την ισορροπία του οργανισμού.

Ακόμα και κάτω από το ακριβέστερο μικροσκόπιο, το θαυμαστό ένζυμο εμφανίζεται απλώς ως μια οργανική ένωση πρωτεϊνικής βάσης. Ουσιαστικά, η πρωτείνη δεν είναι η βάση των ενζύμων αλλά το υλικό το οποίο αποθηκεύει τη ζωτική ενέργεια των ενζύμων, όπως μια μπαταρία που αποθηκεύει ενέργεια για να ανάψει ένας φακός. Η δραστηριότητα των ενζύμων (ενέργεια) μας δίνει τη δυνατότητα να ζούμε, να αισθανόμαστε και να σκεφτόμαστε. Ελλείψει ενζύμων, θα ήμασταν ένας άχρηστος σωρός χημικών ουσιών - ένας σωρός από μέταλλα, βιταμίνες, πρωτείνες και νερό.

Πρωταπριλιά, σήμερα, πες όσα ψέματα θες, είναι η μέρα σου

Πρωταπριλιά = Σήμερα, πες όσα ψέματα θες, είναι η μέρα σου

Ξέρεις εσύ

Διαβάστε ακόμη:Η επίκαιρη ιστορία των τοκογλύφων

Συμβουλές ενός 96χρονου για την μακροζωία

Συμβουλές ενός 96χρονου για την μακροζωία

Σε ηλικία 96 ετών, ο γνωστός Ιταλός επιστήμονας Silvio Garattini μοιράζει συμβουλές μακροζωίας.

Ο Silvio Garattini είναι Ιταλός ερευνητής επιστήμονας στη Φαρμακολογία, φυσίατρος και καθηγητής Χημειοθεραπειών και Φαρμακολογίας.

Ο Ιταλός επιστήμονας, όπως γράφει σε άρθρο της η La Vanguardia, έχει μοιραστεί τα μυστικά του σε συνέδρια και συνεντεύξεις, και ένα από αυτά είναι η κατανάλωση σακχάρων με μέτρο. «Ο εγκέφαλος χρειάζεται 90 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, μεταξύ απλών και σύνθετων σακχάρων».

Επιπλέον, ο επιστήμονας αποκαλύπτει ότι δεν τρώει ποτέ πρωινό και ότι η πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μάλλον χαμηλή, εκτός από το βράδυ. «Το πρωί πίνω έναν πρώτο καφέ, μετά έναν δεύτερο, και το μεσημέρι πίνω έναν χυμό πορτοκάλι. Τρώω το πολύ δύο μπισκότα. Αλλά το βράδυ τρώω ένα καλό δείπνο: ένα πρώτο πιάτο ή μια μερίδα ψάρι και λαχανικά. Και, φυσικά, ένα γλυκό».

Βιοκάρβουνο σε ελαιόδεντρα αυξάνει την παραγωγή τους από 7% έως 24%

Βιοκάρβουνο σε ελαιόδεντρα

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από πειράματα με οργανικές τροποποιήσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου European Soil O-Live δείχνουν ότι τα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί επεξεργασία με μίγμα βιοάνθρακα και κομπόστ, το οποίο εφαρμόζεται σε διηθητή, αυξάνουν την παραγωγή λαδιού ανά δέντρο από 7% έως 24%, σε σύγκριση με δέντρα που δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με αυτήν τη βιολογική τροποποίηση.

Ο βιοάνθρακας (ή αλλιώς βιοκάρβουνο-biochar είναι ο διεθνής όρος)* που χρησιμοποιείται στις δοκιμές προέρχεται από την Carboliva, μια εταιρεία που συνεργάζεται με το έργο Soil O-Live. Η έρευνα που οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα διεξήχθη σε τρία διαφορετικά αγροκτήματα, που βρίσκονται στις πόλεις Baena (Córdoba), Torreperogil (Jaén) και Chiclana del Segura (Jaén). Οι διορθωτικές επεμβάσεις δοκιμάστηκαν σε τέσσερις ομάδες των τεσσάρων ελαιόδεντρων:

Τι μπορούμε να κάνουμε

Τι μπορούμε να κάνουμε

Στη χώρα απ’ όπου έρχομαι, η γενιά των παππούδων μου δεν είχε ακούσει ποτέ να γίνεται λόγος για μακροπρόθεσμη σχεδιοποίηση, για εξωτερικότητες, για μετακίνηση των ηπείρων ή για διαστολή του σύμπαντος.

Όμως εξακολουθούσαν, και στα γηρατειά τους ακόμη, να φυτεύουν ελιές και κυπαρίσσια, χωρίς να τους απασχολούν ζητήματα κόστους και απόδοσης.
Ήξεραν ότι θα πεθάνουν, έσκαβαν όμως τη γη για τους επερχόμενους, αλλά ίσως και για τη γη την ίδια.

Ήξεραν ότι οποιαδήποτε «ισχύ» κι αν είχαν, η ισχύς αυτή δεν θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα, αν αυτοί δεν υπάκουαν στις εποχές, αν δεν πρόσεχαν τους ανέμους, αν δεν σέβονταν την ευμετάβλητη Μεσόγειο, αν δεν έκοβαν τα δέντρα την ώρα που έπρεπε και αν δεν άφηναν στο μούστο τον καιρό που του χρειαζόταν για να βράσει.

Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) 9-22 Μαΐου στο COB

Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) 9-22 Μαΐου στο COB

Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (Permaculture Design Course, PDC) στο κτήμα του Cob.gr στο Νέσσωνα (COB farm)

Ζήστε την εμπειρία του Σεμινάριου Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) από 9-22 Μαΐου 2025 στο COB!
Μαθαίνουμε για πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας, σχεδιασμό αποκατάστασης οικοσυστημάτω και ανθεκτικών κοινοτήτων. Μην χάσεις την ευκαιρία να γίνεις φροντιστής της Γης.

Ένα σεμινάριο σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) από τους εκπαιδευτές περμακουλτούρας Χρήστο, Κώστα Κοντομάνο, Annachiara Bucci και τον Χρήστο Καρυστινό στο κτήμα περμακουλτούρας στο Νέσσωνα Λάρισας (COB farm) στις 9-22 Μαίου. Ένα εντατικό 12-μερο (+1 ελεύθερη) σεμινάριο που θα καλύψει όλα τα θέματα της περμακουλτούρας και θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μάθουν πως να σχεδιάζουν κτήματα, τοπία και οργανώσεις με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας.

Η Περμακουλτούρα είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη σχεδιασμού εμπνευσμένη από τον David Holmgren και Bill Mollison, οπού σκοπό έχει την αναγέννηση των φυσικών και κοινωνικών συστημάτων μέσω της αποδοτικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Η περμακουλτούρα είναι διαδεδομένη παγκοσμίως ως ένα από τα κλειδιά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ως μία από τις πιο πετυχημένες μεθόδους βιώσιμης καλλιέργειας. Τα σεμινάρια σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC), 72 διδακτικές ώρες πρακτικής & θεωρίας είναι ο τρόπος που πρότειναν οι ιδρυτές της μεθόδου για την διάδοση της περμακουλτούρας ώστε κάποιος να μπορέσει να εμβαθύνει ολιστικά στον σχεδιασμό με βάση την περμακουλτούρα.

Πότε πρέπει να τρώει ο άνθρωπος;

Πότε πρέπει να τρώει ο άνθρωπος;

Για τον άνθρωπο που τρέφεται μόνο με καρπούς δεν γεννιέται αυτό το ζήτημα. Μπορεί να τρώει χωρίς κανένα περιορισμό, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι όση ποσότητα θέλει. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης καθορίζει τον χρόνο πού πρέπει να τρώει.

Παρατηρείστε κάθε φορά που τρώτε φρούτα τι συμβαίνει. Στην αρχή τα τρώγετε με εξαιρετική ευχαρίστηση. Όσο περισσότερο γεμίζει το στομάχι, τόσο πιο πολύ ελαττώνεται η όρεξη και τέλος νιώθετε αποστροφή προς το φαγητό.
Έπειτα από κάμποση ώρα ξαναπεινάτε κι αρχίζετε να τρώτε τα ίδια φρούτα με ευχαρίστηση, ενώ είχατε πιστέψει προηγουμένως ότι δεν θα θελήστε να ξανα φάτε από αυτά σε ολόκληρη τη ζωή σας.